top of page

WMC 2005 Jeugdorkest

Om de 4 jaar wordt de stad Kerkrade in Nederland hèt Mekka van de internationale blaasmuziek. Dan vindt daar immers het Wereld Muziek Concours plaats: het wereldkampioenschap voor fanfares, harmonies en brassbands. Honderden orkesten nemen het er tegen elkaar op en strijden er voor de titel van Wereldkampioen.

Voor de Koninklijke Harmonie van Peer is deze wedstrijd om de vier jaar een absoluut hoogtepunt. Het Harmonieorkest neemt al sinds 1993 deel aan de wedstrijd en in 2005 ging onze vereniging voor de eerste maal in de geschiedenis van het festival met 2 orkesten naar het concours: het Jeugdorkest onder leiding van Peter Cools en het Harmonieorkest onder leiding van Willy Fransen.

De resultaten die beide orkesten behaalden, spreken tot de verbeelding. Het Jeugdorkest werd Vice-Wereldkampioen in de 3de afdeling (en dat te midden van orkesten met enkel volwassenen!).

​Het Harmonieorkest mocht zich voor de eerste maal meten met de absolute wereldtop en nam deel in de allerhoogste afdeling: de Concertafdeling. Zij behaalden er een schitterende 5de plaats met 90,90%!

Programmaboekje

Op haar concert in de Kerkraadse Rodahal toonde het Harmonieorkest zich van haar meest creatieve kant. Naast de muziek, waaraan maandenlang met zorg werd gerepeteerd, werd er tijdens het concert ook een kunstwerk geprojecteerd en ontving iedere bezoeker een unieke, kunstige, 20 kleurenpagina's tellende programmabrochure.

Voor de inhoud van de brochure werd er een beroep gedaan op een aantal opmerkelijke gastauteurs zoals Yves Leterme, Theo Kelchtermans, Jos Claessens, Willy Claes, Stijn Coninx, Piet Swerts en Fred Brouwers .

Voorbereiding Jeugdorkest

Programma Jeugdorkest (3de afdeling)

Jericho, Bert Appermont (verplicht werk)

Fables and Fantasies, Willy Fransen

Deelname Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Het was al de 6e maal dat het jeugdorkest deelnam aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. De deelname van dit jaar stond echter volledig in het teken van de voorbereiding van het WMC. Voor de eerste maal immers zouden beide wedstrijdwerken uitgevoerd worden voor het publiek én een 4-koppige jury.

Het plichtwerk van het WMC 'Jericho' lag al enkele maanden op de pupiter. Aan het keuzewerk werden echter slechts 5 repetities gespendeerd. "We willen nu vooral dat het skelet van 'Fables & Fantasies' er stevig staat ," aldus dirigent Peter Cools vlak voor de wedstrijd. En dat dat skelet er zeker stond, bleek uit het resultaat: een mooie 85,63% en dus een eerste prijs!!!

Ook het talrijk opgekomen publiek gaf de jonge muzikanten zeker een steun in de rug. De WMC-koorts begint bij iedereen serieus te stijgen en ook de sfeer in het orkest bereikte zondag een hoogtepunt. Dat bleek uit de wavende optocht en de sfeer bij de proclamatie...

Try-out concert 8 mei, Poorthuis Peer

Op zondag 8 mei werd er een WMC-try-outconcert georganiseerd in het Poorthuis te Peer. 4 orkesten die in juli deelnemen aan het WMC, gaven er het beste van henzelf: het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer (3de afdeling), Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Rotem (2de afdeling), Koninklijke Sint Martinusharmonie uit Tessenderlo (2de afdeling) en het harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer (Concert afdeling).

Jeugdorkest speelt op aperitiefconcert in Echt (NL)

Op uitnodiging van fanfare St. Joseph trok Peter Cools met zijn jeugdorkest zondagvoormiddag naar het Nederlandse Pey (gemeente Echt) voor een gezellig aperitiefconcert. De jeugdfanfare van Sint Joseph bracht voor de pauze een erg mooi programma met muziek uit alle genres.

Na de pauze was het de beurt aan ons eigen jeugdorkest. De zaal kon de uitvoeringen van de WMC-werken 'Jericho' en 'Fables & Fantasies' erg appreciëren. Er werd de voorbije weken dan ook al heel wat (repetitie)werk verricht...

De komende 2 weken doet het orkest het wat rustiger aan wegens de schoolexamens van de muzikanten. Maar vanaf eind juni wordt het keihard werken en repeteren geblazen...

National Band of New Zealand imponeert op WMC-concert

Op 30 juni was het zo ver! Dan zou het Jeugdorkest samen met dé National Band of New Zealand een concert verzorgen in onze eigen harmoniezaal.

De Nieuw Zeelandse brassband gaf de avond ervoor nog een concert in Groot Britannië en zou normaal gesproken vlak na het Jeugdorkest een optreden verzorgen. Door het bijzonder drukke verkeer en enkele problemen met de overzetboot, ging hun optreden iets later van start. Het was de moeite van het wachten echter meer dan waard! Hieronder leest u een verslagje van het hele concert...

Het Jeugdorkest opende het concert met haar programma voor het WMC. Hun inspeelwerk "Ammerland" van Jacob de Haan werd voor het eerst voor publiek uitgevoerd. De warme, langzame klanken vulden algauw de hele harmoniezaal.

Hierna volgde het plichtwerk en keuzewerk. Omdat het Jeugdorkest de voorbije 2 weken niet meer had gerepeteerd (examens), was er de woensdag voor het concert een extra repetitie ingelast. En die heeft haar effect duidelijk niet gemist! "Jericho" klonk zeer goed en met "Fables & Fantasies" gaat het echt de goede richting uit!

Toen bleek dat de National Band of New Zealand na deze nummers nog steeds niet was gearriveerd, was dirigent Peter Cools en zijn muzikanten zo vriendelijk om nog 2 nummers extra te spelen: "Santana" en "An Irish Party in 3rd Class".

De National Band arriveerde uiteindelijk om 22u20. Amper een kwartiertje later kon het publiek echter al genieten van een onwaarschijnlijk goed optreden. Dirigent David Gallaher wist met zijn topmuzikanten de zaal onmiddellijk te raken. In een mum van tijd waaiden er diverse sferen doorheen de harmoniezaal in Peer.

Opmerkelijk was de solo op Marimba in het "Marimba Concerto" van Pereira en Gabriel's Oboe; niet op hobo natuurlijk , maar door een uitstekende bariton!

En dan werd de zaal plots opgeschrikt door een 9-tal traditioneel geklede Maori's die krijsend hun entree maakten. De "Aotearoa Maori Cultural Group" verbaasde het publiek met hun eigenaardige, maar ontzettend mooie dansen, gezangen en kreten. Samen met de National Band of New Zealand brachten ze enkele plaatselijke oorlogsdansen en -gezangen.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Na het optreden konden muzikanten en Maori's genieten van een lekkere maaltijd en een goede Belgische pint bier. Daarna vertrokken ze richting Aken om de dag nadien in Essen een concert te geven op de Duitse radio. Wij wensen hen in elk geval nog veel succes op hun tournee en het komende WMC!

Jeugdorkest repeteerde er een weekend op los in Vaalbeek

Op 2 en 3 juli trok Peter Cools met de enthousiaste muzikanten uit zijn Jeugdorkest naar Vaalbeek bij Leuven om een weekend intensief te repeteren aan de WMC-programma.

Op zaterdag werd er heel wat werk verzet zowel in repetities met de volledige groep als in de deelrepetities. De nodige ontspanning mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Zaterdagavond werd het voetbalveld ingepalmd en werd er ook duchtig gebasketbald en gevolleybald. Enkele muzikanten waagden zich zelfs aan een heuse bosloop. ’s Avonds werd er nog gezellig nagekaart in de cafetaria of 'ons home’ zoals Tjeu het zo mooi uitdrukte. De gezelschapsspelletjes en de speelkaarten werden bovengehaald en er werd zelfs een heus armworsteltornooi op poten gezet.

Zondagvoormiddag was het weer tijd om te repeteren. In de namiddag kwam er een minivolksverhuizing op gang en verhuisde het hele orkest naar buiten om te repeteren in een aangenaam zomerzonnetje. Het weekend werd afgesloten met een doorloop en enkele praktische mededelingen.

Jeugdorkest in laatste rechte lijn naar Kerkrade

13 juli: in deze laatste week voor de deelname van het Jeugdorkest aan het WMC steken de jonge muzikanten en dirigent Peter Cools nog een extra tandje bij.

Trompetten, klarinetten, trombones, slagwerk, contrabassen, saxen en hoorns repeteren deze week nog elk twee uur apart om de laatste puntjes op de i te zetten.

Gezamenlijke repetities zijn nog voorzien op woensdagavond, donderdagavond en vrijdagvoormiddag. De 'generale repetitie' vindt op vrijdagavond plaats.

Het Jeugdorkest zal in Kerkrade ook een nieuw uniform dragen. Speciaal voor de warme zomermaanden kochten alle muzikanten een frisse, donkerblauwe polo, met daarop het logo van de Koninklijke Harmonie van Peer. Geen warme, donkerblauwe trui dus op het WMC; deze wordt enkel nog gedragen in de herfst- en wintermaanden...

14 juli: Radio 2 bij het Jeugdorkest op bezoek!

Op donderdagavond kreeg het jeugdorkest bezoek van een journaliste van de regionale nieuwsredactie van radio 2. Zij maakte een korte reportage over de voorbereidingen van het jeugdorkest op het komende WMC. Peter Cools en een aantal muzikanten (waaronder het jongste én het oudste lid van het jeugdorkest) werden geïnterviewd. Het resultaat van dit bezoekje komt vrijdagmiddag 16 juli tussen 12.00 en 13.00 aan bod in het programma Middagpost op radio 2 Limburg.

De laatste repetitiedag

Vrijdag 16 juli was opnieuw een drukke dag voor het jeugdorkest. De WMC-voorbereiding loopt immers op zijn laatste pootjes want zaterdag 17 juli trekt het jeugdorkest naar het Wijngrachttheater in Kerkrade voor de eerste deelname aan het WMC.

Tijdens de voormiddagrepetitie kregen Peter en zijn muzikanten nog bezoek van TV Peer en van Bert Appermont, de componist van het plichtwerk Jericho. Hij vertelde het verhaal achter het stuk en gaf nog enkele muzikale tips voor de uitvoering het werk.

Vrijdagavond was er de stevige generale repetitie en werd het opkomen van het orkest nog even geoefend. Een woordje van Peter en wat peptalk van onze voorzitter sloten een intense repetitieperiode af. Zaterdag 17 juli is D-day…

Optreden Jeugdorkest

Het Jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer heeft haar debuut op het Wereld Muziek Concours niet gemist! Onder leiding van Peter Cools behaalde de jonge bende maar liefst 85,5% en dus een felbegeerde Gouden Medaille!!!

De reactie van dirigent en muzikanten was bij het bekendmaken van de uitslag bijzonder uitbundig. Deze prestatie is namelijk erg opmerkelijk omdat de andere orkesten op het festival bijna uitsluitend uit volwassenen bestaan. Het Jeugdorkest -met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar- was met andere woorden een echt buitenbeentje....

Een uitgebreid verslag (inclusief videobeelden van het concert) leest U maandagavond in dit dagboek... (eerst is het even tijd om te feesten ;-) )

De deelname van het Jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer aan het prestigieuze Wereld Muziek Concours in Kerkrade was een absolute voltreffer. De 107 jonge muzikanten (gemiddelde leeftijd 15 jaar!) behaalden onder leiding van Peter Cools 85,5%. Dat staat synoniem voor een fel begeerde Gouden Medaille.

Op dit moment is het Jeugdorkest bovendien virtueel wereldkampioen in de 3de divisie. Een opmerkelijk resultaat, omdat alle andere orkesten uitsluitend uit volwassenen bestonden.

De stand ziet er op dit moment als volgt uit:

Jeugdorkest Koninklijke Harmonie van Peer, België 85.50 goud

Unió Musical La Pobla Llarga, La Pobla Llarga (Valencia), Spanje82.25 goud

Musikverein 1882 Fischbach, Fischbach, Duitsland 80.58 goud

Troendelag Ungdomskorps, Saupstad, Noorwegen80.00 goud

Soonwaldorchester e.V., Spabruecken, Duitsland 78.50 zilver

In de laatste 2 weekends van juli treden nog 11 orkesten aan in de 3de afdeling.

De dag begon bijzonder vroeg! Om 06u45 was het al verzamelen geblazen aan de harmoniezaal in Peer. 2 bussen vol muzikanten en 1 bus met supporters vertrokken er om 07u00 richting Kerkrade...

Terwijl de muzikanten in Kerkrade met de bus naar een schooltje werden gebracht om daar te stemmen, zochten de supporters alvast hun plaatsje in het Theater van Kerkrade.

En om 10u00 is het eindelijk zo ver. Hét moment waarvoor iedereen de voorbije weken keihard gewerkt heeft: Het Jeugdorkest betreedt voor het eerst in zijn bestaan het grote podium in Kerkrade. Hieronder kan u een videofragment van het concert zien...

Na het concert was de opluchting direct erg groot! De spanning viel volledig weg. Het was een meer dan behoorlijke uitvoering. Maar zou de jury er zo ook over denken? En zou ze de 80%, waar muzikanten en dirigent van droomden, geven? Het verdict zou pas 3,5 uur later volgen op de proclamatie....

Daar bleek dat het Jeugdorkest maarliefst 85,5% behaalde: een ongelofelijke score! De euforie was groots en dirigent Peter Cools werd meermaals de lucht in gegooid :-D...

Uit de juryverslagen bleek dat de uitvoeringen van het orkest heel er geapprecieerd werden. Enkele citaten:

“Heel mooie orkestklank, rond en homogeen”

“Er wordt met heel veel overgave gemusiceerd, na een grondige voorbereiding wordt tijdens de uitvoering de kers op de taart geplaatst. De uitvoering van het plichtwerk is zeer mooi en begeesterend!”

“Indrukwekkend, pittig en uitbundig!’”

Na de proclamatie ging het orkest onder luid gezang terug richting Peer. Aan de harmoniezaal hadden voorzitter en dirigent bovendien een smakelijke verrassing voorzien. Zij trakteerden alle muzikanten op een heerlijk ijsje dat werd gebracht door een echte ijskar....

's Avonds werd er in de zaal nog gezamenlijk gebarbecued en kwam Burgemeester Kelchtermans langs om de muzikanten te feliciteren met een optreden waarvan hij "heel erg onder de indruk" van was...

Hierna konden muzikanten en supporters hun laatste energie kwijt op de dansvloer...

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page