top of page

Spektakel! Notes & Beats 2016: Recensie


Verslag Notes & Beats III

Zaterdag 3 december 2016 trokken we naar Peer om daar de derde editie van “Notes & Beats” bij te wonen. De Kon. Harmonie presenteerde er een battle tussen klassiek en elektronica, dirigent en Dj’s, noten en beats, klank en licht, muziek en dans. Meer dan genoeg ingrediënten om publiek te vermaken!

We parkeren de wagen aan Sporthal De Deuster, het vriest stenen uit de grond. Op een glibberig pad bereiken we de ingang van de hal. Security agent, mobiele wc’s, er is veel jeugdig volk. Dit lijkt wel één of ander festival en deze bedenking is niet onterecht, zo zal blijken. Vooraan op groot podium, heeft het omvangrijke harmonieorkest van Peer post gevat. Percussie ensemble achteraan, drumstel rechts vooraan. Achteraan in het midden staan de Dj’s met hun sample’s producerende tablets. Het lijkt wel of zij op een centraal en heilig lichtgevend altaar, hun kunnen zullen etaleren. Links en rechts hangen groot-beeld schermen die de diverse muzikanten (en niet te vergeten solisten) in close-up tonen. (Een meerwaarde, zeker voor wat de elektronische samples betreft). Boven het podium hangt een kamerbreed digitaal scherm dat niet enkel de namen van de werken die worden gespeeld aanduidt, maar tevens gepaste sfeerbeelden voorziet.

Een klein deel van het publiek zit achteraan op een zittribune. Het overgrote deel van het publiek staat recht op “het voorplein”. Er hangt een prima sfeertje, dit wordt geen traditioneel herfst- of lenteconcert (niet dat daar iets verkeerd mee is). Stipt om 21:30 (men mikt duidelijk op een jong publiek) start het gebeuren. De harmonie speelt prachtige muziek, mooie arrangementen. Gekende werken zoals “The Incredibles” maar ook Adele passeren de revue. Het samenspel met de Dj’s en hun opvallende opzwepende beats kan ik best smaken. Alles heeft spektakel waarde en het publiek wordt verwend met een bijzonder gevarieerd programma. Bepaalde werken worden ondersteund door lokaal danstalent. Er is solistisch werk van zangeressen (klassiek en pop). Cedric Honings wordt aangekondigd als de jongste gitaar virtuoos der Lage Landen en dat is niet eens overdreven. Prachtig solistisch werk samen met de harmonie gebracht, een hoogtepunt! Kleine ensembles nemen vooraan plaats en vermaken het publiek (“Funky Town”). Een breed instrumentarium wordt benut, er zijn ook strijkers en een harpiste. Ook de percussionisten nemen een belangrijk deel voor hun rekening. Absolute climax krijgen we met het laatste werk “Louder”. Hier gaat de harmonie en de elektronische muziek hand in hand. Samen brengen zij een schitterende apotheose die naadloos ondersteund wordt door belichting, beeld en dans!

Met “Notes & Beats III” kleurt de Harmonie van Peer buiten de lijntjes. Aanvangsuur, opstelling podium, staanplaatsen voor het publiek, alles past in het opzet om jongerencultuur te verlijmen met hafabra. In dit opzet is men geslaagd en hiermee bewees de harmonie onder leiding van Kevin Houben, haar grote verdienste. Toch sloeg de vlam niet helemaal over op het publiek, hier is nog winst op te halen. Mijn inziens kan een vlottere regie, hieraan verhelpen. Na elk werk was het (iets te lang) wachten op de start van het volgende programma. (Draag er zorg voor dat de aandacht niet verslapt, bouw die spanning op).

Tevreden keerde ik huiswaarts met het gevoel dat dit initiatief nog beter verdient. In gedachten zie ik deze productie op de echte festival terreinen of sportpaleizen van deze wereld, voor een zeer ruim publiek!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page