top of page

Er zijn afleidingen en afleidingen ...


Het Certamen vraagt elk orkest om ook een keuzewerk te spelen. Wij zullen Derivations van de Luxemburgse componist Marco Pütz brengen.

Made in Luxemburg

Marco Pütz (1958) is een hedendaagse componist, dirigent en muziekprofessor. Hij studeerde saxofoon, kamermuziek, harmonieleer, contrapunt en orkestdirectie aan het conservatorium van Esch-sur-Alzette, Luxemburg waar hij zes eerste prijzen behaalde. Hij vervolgde zijn studies in België aan het Koninklijke Muziek-Conservatorium in Brussel (saxofoon en kamermuziek) en het Koninklijk Conservatorium van Luik (harmonieleer en orkestdirectie). Pütz is professor saxofoon, kamermuziek en instrumentatie aan het conservatorium te Luxemburg en saxofonist in het Philharmonisch Orkest Luxemburg. Sinds 1987 componeert hij ook muziek en hij schreef tot dusver meer dan 75 werken, voornamelijk voor blazers en harmonieorkest.

Op 25 en 26 maart 2016 was Marco Pütz ook te gast in Peer voor een dirigentenworkshop. Hij nam ruim de tijd om zijn compositie met ons door te nemen.

Afleidingen?

Derivations betekent letterlijk ‘afleidingen’. Pütz schreef het stuk in 2003 in opdracht van de fanfare Kunst en Vriendschap uit Partij-Wittem in Nederlands Limburg. Het uitgangspunt van de compositie is een klein motief dat eerst uit 3 en later uit 4 verschillende tonen bestaat. Dit motief ondergaat doorheen het stuk verschillende kleine en grote veranderingen. Deze techniek kan beschouwd als het handelsmerk van de componist want ook in andere composities zoals Meltdown, Initiales en Sincerely Yours! maakt hij er gebruik van. Het hele stuk duurt 15 minuten en bestaat uit drie delen: snel – langzaam – snel. In 2005 was Derivations het verplichte werk in de Concertafdeling Fanfare tijdens het WMC.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page