top of page

Valencia: vakantie, vleermuizen, voetbal


KHP Valencia 2016

KHP trekt deze zomer naar Valencia. In dit blogbericht vermelden we enkele opmerkelijke weetjes over deze stad.

Valencia is de derde grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de autonome regio. Er wonen ongeveer 800.000 mensen in de stad.

Valencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en aan de rivier de Turia. De stad werd gesticht door de Romeinen in 138 voor Christus.

Valencia wordt beschouwd als de geboorteplaats van de paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. De authentieke Valenciaanse paella wordt gemaakt met konijn, kip en varkensvlees.

De stad wordt verder ook de sinaasappelstad genoemd. Er worden al sinaasappels verbouwd sinds de 3de eeuw. Beroemd is ook de lokale cocktail Agua de Valencia of Valenciaans water. Deze cocktail bevat geen water, zoals de naam laat vermoeden, maar wel cava, vers geperst sinaasappelsap (bij voorkeur van Valenciaanse sinaasappels), wodka, gin en suiker. Een recept vind je hier.

In de afgelopen jaren is de stad beroemd geworden door zijn baanbrekende architectuur in de voormalige bedding van de rivier de Turia.

In Valencia worden twee officiële talen gesproken: het Castiliaans (el castellano), de officiële taal voor heel Spanje en het Catalaans (el catalán), een regionale officiële taal. De inwoners zelf gaan zeggen dat ze Valenciaans (el valenciano) spreken, maar in de praktijk zijn er vrijwel geen verschillen meer te onderscheiden en wordt de taal als Catalaans erkend.

De Valencianen ontbijten rond 8u. Rond 11u eten ze een ‘tussendoortje’ (el almuerzo). Het middageten is om 15u. Enavondeten doen ze niet voor 21u.

In Valencia heerst er een mild Mediterraan klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt 17 graden, met warme zomers en milde winters, waarin de temperatuur zelden onder de 10 graden zakt. Het regent maar een klein beetje, voornamelijk tijdens de herfst en het begin van de lente.

In Valencia houden ze van éénrichtingsstraten. Handig als voetganger, je hoeft maar naar één kant te kijken. En op de verkeerslichten moet je niet letten. De ongeschreven regel zegt: “Als er geen auto’s afkomen, mag je oversteken.”

Ook in Valencia leeft het voetbal. De stad heeft drie clubs die op hoog niveau voetballen, namelijk Villareal, FC Valencia CF en Levante UD. De laatste twee van dit rijtje spelen zelfs op het allerhoogste Spaanse niveau.

Valencia heeft een vleermuis (rat penat in het Valenciaanse dialect) in zijn stadwapen en er bestaan heel wat verklaringen voor de aanwezigheid van dit beestje: (1) Volgens sommigen is het een eerbetoon aan het beest waarmee men de veelvuldige muggenplagen in de rijstvelden van Albufera hoopte te bestrijden. (2) Volgens anderen is de vleermuis een geluksbrenger. Vlak voordat koning Jaime I van Aragon de stad veroverde op de Moren in de 13de eeuw kwam voor de eerste keer een groene vleermuis tevoorschijn. De Moorse bezetters vluchtten daarop de stad uit om nooit meer weer te keren. Toen Jaime I de vleermuis wou bedanken, was deze plots verdwenen. De vleermuis zou later ook nog verschenen zijn op Mallorca.

Ook het logo van Valencia Club de Fútbol bevat een verwijzing naar de vleermuis. In 2014 klaagden de bedenkers van Batman de voetbalclub daarom nog aan omdat hun nieuwe vleermuislogo te veel op dat van de bekende held leek. De Spaanse topclub had de vleermuis echter al sinds 1919 in haar logo verwerkt terwijl Batman pas het licht zag in 1939, 20 jaar later dus.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page