top of page

WMC 2009 Harmonieorkest


Om de 4 jaar wordt de stad Kerkrade in Nederland hèt Mekka van de internationale blaasmuziek. Dan vindt daar immers het Wereld Muziek Concours plaats: het wereldkampioenschap voor fanfares, harmonies en brassbands.

Honderden orkesten nemen het er tegen elkaar op en strijden er voor de titel van Wereldkampioen.

Voor de Koninklijke Harmonie van Peer is deze wedstrijd om de vier jaar een absoluut hoogtepunt. Het Harmonieorkest neemt al sinds 1993 deel aan de wedstrijd en in 2005 ging onze vereniging voor de eerste maal in de geschiedenis van het festival met 2 orkesten naar het concours: het Jeugdorkest onder leiding van Peter Cools en het Harmonieorkest onder leiding van Willy Fransen

De resultaten die beide orkesten behaalden, spreken tot de verbeelding. Het Jeugdorkest werd Vice-Wereldkampioen in de 3de afdeling (en dat tussen orkesten met enkel volwassenen!).

Het Harmonieorkest mocht zich voor de eerste maal meten met de absolute wereldtop en nam deel in de allerhoogste afdeling: de Concertafdeling. Zij behaalden er een schitterende 5de plaats met 90,90%!

Programma Harmonieorkest

Ouverture Joyeuse, Marcel Poot

Procession to Calvary, Kevin Houben

Vientos, Francisco Tamarit Fayos (opgelegd werk)

Las Hijas de Eris, Luis Serrano Alarcón

Voorbereiding Harmonieorkest

Op zondag 10 mei organiseert de Noord-Limburgse Brassband een concert in Cultuurcentrum Palethé in Overpelt. Een avond puur genieten voor elke liefhebber van HaFaBra-muziek. Naast de Brassband zelf, treden immers ook Fanfare Kempenbloei uit Achel en het Harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer er op. Met het Wereld Muziek Concours (WMC) in aantocht belooft dat vuurwerk te geven!

De Noord-Limburgse Brassband speelt al jaren brassmuziek op topniveau. Getuige daarvan de vele titels in binnen- en buitenland. Op 30 april aanstaande treden ze bovendien aan op de Europese Brassbandkampioenschappen in Oostende.

Ook fanfare Kempenbloei uit Achel weet perfect wat "blaasmuziek op niveau" is. In 2005 werden zij ''vice-wereldkampioen' op het WMC in de Concertafdeling. Het orkest zit op dit moment, net als het Jeugdorkest en het Harmonieorkest van Peer, volop in de voorbereidingen voor editie 2009. Beide orkesten zullen dan ook een aantal werken van hun WMC-programma op dit concert uitproberen.

26 juni 2009 Voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen op het Wereld Muziek Concours gaan - na het einde van de examperiode in het onderwijs - nu de laatste rechte lijn in. Zowel het Harmonieorkest als het Jeugdorkest steken de komende weken een tandje bij.

Het Jeugdorkest vertrekt op zaterdag 27 juni voor 2 dagen naar het klooster van Vaalbeek. Vlakbij Leuven repeteren ze er aan het verplichte werk 'Toccata and Dance' en het keuzewerk 'Man in the Ice'. De 101 (!) muzikanten maken er echter ook ruim de tijd voor ontspanning en teambuilding.

Ook het Harmonieorkest schakelt een versnelling hoger. De komende weken staan heel wat groeps- en algemene repetities op het programma. In het weekend van 4 juli kamperen de 115 (!) orkestleden 2 dagen in de Harmoniezaal voor een repetitieweekend.

In tussentijd werkt een apart team hard aan de omkadering van het WMC-optreden. Het Harmonieorkest zal immers niet enkel haar muzikale programma afwerken in Kerkrade. Haar optreden wordt een verrassende voorstelling met talrijke cross-overs naar andere kunstvormen. Centraal thema hierbij is de schilder Pieter Bruegel de Oude. De keuze voor Bruegel is voor de Perenaren evident: recent historisch onderzoek toonde immers aan dat de oude Meester geboren is in de stad Peer.

Binnenkort verneemt u meer over het bijzondere concept dat op 26 juli in de Rodahal in Kerkrade zal uitgevoerd worden.

U kan ook zelf live proeven van de WMC-sfeer door naar een van onze voorbereidingsconcerten te komen kijken. Klik hiervoor op de affiche!

29 juni 2009 Harmonieorkest repeteert hard aan Las Hijas de Eris

Op de vrijdagrepetitie van 26 juni repeteerde het Harmonieorkest erg hard aan Las Hijas de Eris. Met dit spectaculaire werk van de Spaanse componist Luis Serrano Alarcón sluit het Harmonieorkest haar optreden op 26 juli af.

Het concert in zijn geheel wordt een crossover tussen verschillende kunstvormen: film, schilderkunst, dans en literatuur. U leest er binnenkort meer over in dit dagboek.

Hieronder ziet u een interview met dirigent Alex Schillings. Hij dirigeert het Harmonieorkest inmiddels 4 jaar.

Repeteren op volle toeren

Van 3 tot en met 5 juli hield het Harmonieorkest een repetitieweekend in de Harmoniezaal in Peer. Er werd erg hard gerepeteerd in kleine en grote groepen.

9 juli 2009 WMC-infocampagne gestart in Peer

Deze week worden er in de Stad Peer zo’n 6000 (!) publicaties verspreid met daarin informatie over de WMC-deelnames van het Harmonieorkest en het Jeugdorkest. Muzikanten en bestuursleden gaan huis aan huis om alle inwoners van de eigen stad een exemplaar te bezorgen. In de publicatie worden de Perenaren uitgenodigd op de komende voorbereidingsconcerten en wordt er reclame gemaakt voor het WMC-dagboek op deze site. Klik op de figuur hierlangs om de publicatie te lezen.

Net zoals de voorbije 5 edities, leeft het Kerkrade-gevoel heel erg in de stad Peer. Dit jaar is dat gevoel er zelfs nog meer dan anders. De deelname van het Harmonieorkest staat immers volledig in het teken staat van de bekendste Perenaar aller tijden: de schilder Pieter Bruegel de Oude. Eén van de vier composities, een impressie van één van het Bruegelschilderij ‘De Kruisdraging’, werd bovendien geschreven door Perenaar Kevin Houben.

Naast de 6000 publicaties worden ook zo’n 250 WMC-affiches verspreid in horeca- en handelszaken.

13 juli 2009 Hoe mooi kan muziek zijn...

Zaterdag 11 juli was het een prachtige dag voor onze vereniging. Het ons vertrouwde Poorthuis was het decor voor het laatste thuisconcert dat Jeugdorkest en Harmonieorkest ten beste zouden geven voor hun afreis naar het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De gildezaal was omgetoverd in een wel hele speciale opstelling. Beide orkesten zijn inmiddels zo groot geworden dat het podium al lang niet meer volstaat dus … ging de orkesten deze keer in de zaal zitten, terwijl het publiek nog deels voor het orkest kon gaan zitten en een ander gedeelte van ons publiek nam gewillig, zelfs een tikkeltje enthousiast, plaats op het podium; een prachtig zicht op de orkestbak inderdaad. Een afgeladen gildezaal, twee orkesten en dirigenten in topvorm … het spektakel kon beginnen.

In de eerste plaats het jeugdorkest. Lees hier meer over in het archief-bericht "WMC 2009 Jeugdorkest".

Na een dorstlessende pauze was het dan de beurt aan het harmonie-orkest, met Pieter Bruegel de Oude als centrale gast. Zoals dirigent Alex Schillings het uitdrukte, werd gekozen voor een Belgisch en een Spaans luik.

Het Belgisch gedeelte opende met het heerlijk fris klinkende ‘Ouverture Joyeuse’, een frivool spel van klanken dat als opwarmer en geslaagde smaakmaker diende voor wat nog komen zou. Na een luchtige opener, over naar het zwaardere werk. Als eerste grote keuzewerk opteerde het harmonieorkest voor ‘Procession to Calvary’; componist Kevin Houben, rasechte Perenaar en in zijn jongere jaren nog trompettist in het harmonieorkest, haalde zijn inspiratie bij het prachtige schilderij ‘de kruisdraging’ van Pieter Bruegel de Oude. Jezus, beladen met het zware kruis van zijn nakende dood, het lichaam gebogen en gekraakt, zich slepend naar de top van de Calvarieberg … Het zijn naar de keel grijpende beelden. Bruegel vertaalde dit drama naar beeldende kunst, Kevin vertaalde het naar prachtige beeldende muziek. In de weeklacht van de fagot herken je de lijdende Jezus, in de muzikale lijnen de afmattende tocht, tussenin verweven de zeven nagels die door het lichaam worden geslagen, alles tenslotte eindigend in het onvermijdelijke … de dood.

Het Spaanse luik werd aangesneden met het verplichte WMC-werk ‘Vientos’, of in het Nederlands ‘de winden’. Wervelende muziek inderdaad. De interpretatie van dirigent Alex Schillings en zijn muzikanten bekoorde ten volle; de beukende winden in de Spaanse Sierra’s, die plots plaats maken voor de rustige peis en vree van een amper zuchtje wind, dat geleidelijk aan terug aanzwelt tot een ware storm met opstuivend zand uit de droge woestenij; schuilen was bijna de boodschap. En dan moest de ultieme bekroning nog komen. Na een ware verhuisoperatie van stoelen, instrumenten en muzikanten, kon ‘Las Hijas de Eris’ een aanvang nemen; de spanning tussen de dood en vernieling zaaiende oorlog en het door haar veroorzaakte lijden. Als je luistert met je ogen toe zie je zo de strijdende legers voor je ogen; op elkaar inhakkend, niets ontziend, ondersteund door het gebulder van door het geschut uitgedeelde mokerslagen; en dan is er de lijdende mens, de eenzame cello en de harp en piano als haar kompanen, zij willen dat het eindigt, dat zinloze lijden. De legers willen nog even overheersen, maar staken uiteindelijk toch hun strijd; genoeg geleden, de cello eindigt in eenzaamheid.

Twee prachtige orkesten, twee prachtige programma’s, twee prachtige concerten op één avond. Het was genieten van de eerste tot de laatste noot. Van harte dank aan muzikanten en dirigenten voor dit meesterwerk.

O ja, niet te vergeten: deze keer hadden we geen ‘echte’ presentator voorzien; we hadden beide dirigenten gevraagd zelf het verhaal van de muziek te doen. Ik heb er alvast één ding uit geleerd: Zowel Peter als Alex zijn niet alleen geweldig goede dirigenten, ze zijn ook enorme talenten op het gebied van ‘Hoe het publiek ook met de kunst van het woord en met de nodige expressie entertainen’. Iemand presentators nodig?

En tot slot: nog een grote dank-u-wel aan onze harde werkers achter de schermen en aan u, ons geweldige publiek. Samen met de twee orkesten maakten jullie er een fantastische avond van. Dank aan u allen.

17 juli 2009 Druk druk druk...

De afgelopen week was voor de Koninklijke Harmonie van Peer vermoedelijk de drukste van de afgelopen 4 jaar . Op 11 juli was er het gezamenlijke concert van Jeugdorkest en Harmonieorkest (zie verslag hieronder). Op 12 juli trokken de 115 muzikanten van het Harmonieorkest naar de Orangerie in Roermond (NL). Daar vonden gedurende 2 dagen ‘WMC-tryoutconcerten’ plaats, georganiseerd door onze vrienden van harmonie Concordia Melick. Het Harmonieorkest was één van de vele deelnemers en kon haar volledige programma uitvoeren in een prachtige zaal.

Van maandag tot en met vandaag was het een drukte van jewelste in de harmoniezaal. Elk kamertje, van de grote zaal tot het museum, werd bezet door kleine en grote groepen muzikanten van Harmonieorkest en Jeugdorkest. Ook de accommodatie van het nabijgelegen Cultuurcentrum Poorthuis werd ingepalmd. Deelnemen met 2 orkesten aan het WMC, het is een hele organisatie!

Dirigent Peter Cools vertoefde de afgelopen week gemiddeld 10u per dag (!) in de harmoniezaal om de jonge muzikanten klaar te krijgen voor de wedstrijd op zaterdag 18 juli. Ook dirigent Alex Schillings pendelde de afgelopen weken lustig tussen Nederland en België.

Naast het repetitiegebeuren werd er ook aan de omkadering van de deelname van het Harmonieorkest hard gewerkt. Hun ‘Bruegel’-concert wordt immers een totaalbeleving: naast muziek zal er ook dans, literatuur, forografie en film te zien zijn. In de film acteren -naast Pieter Bruegel himself ;-)- ook enkele muzikanten en de dirigent. De opnames zijn pas achter de rug. Hieronder ziet u enkele sfeerbeelden:

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

25 juli 2009 Harmonieorkest brengt morgen crossmediale voorstelling

Het Harmonieorkest, onder leiding van Alex Schillings, bokste voor haar WMC-optreden van morgen (Rodahal 20u30) een programma in elkaar met de nodige spektakelwaarde.

Naast muziek zal er tijdens het optreden ook schilderkunst, film, literatuur, dans en fotografie te zien zijn. In een crossmediale voorstelling haalt het orkest het onderste uit de kan. Spil van het muzikaal verhaal is de Perenaar Pieter Bruegel de Oude. Zijn schilderijen zijn de rode draad in een verhaal dat verloopt van vreugde over smart tot en met de gruwel van oorlog en de mondiale strijd om macht. Een concert met een duidelijke politieke en economische boodschap die via de diverse kunstvormen wordt uitgedragen.

​Voor dit project werkt de Harmonie van Peer samen met de bekende Nederlandse oorlogsfotograaf Geert van Kesteren. Hij won recent de "ICP infinity award in photojournalism 2009", de hoogste onderscheiding voor fotografie in Amerika.

Geert van Kesteren reisde de afgelopen jaren diverse malen naar Irak en maakte er rake en ontroerende foto's. Deze zijn verzameld in 2 boeken. Op www.baghdadcalling.nl en www.whymisterwhy.com vindt u er meer informatie over.

Verder zal tijdens het concert de première plaatsvinden van "Procession to Calvary": een prachtig nieuw werk van Kevin Houben. Deze Peerse componist -opgegroeid binnen de Harmonie van Peer- liet zich inspireren door het machtige schilderij "De kruisdraging" van Pieter Bruegel. Een imposante en ontroerende hommage aan de schilder die -volgens recent wetenschappelijk onderzoek- geboren is in Peer.

Als slot van het concert zal het Harmonieorkest "Las Hijas de Eris" uitvoeren: een imposant werk voor 2 harmonieorkesten en een kwintet van harp, cello, piano en slagwerk. Het zal pas de 2e uitvoering ooit zijn van dit werk.

26 juli 2009 Duimen voor het Harmonieorkest!

Vanavond om 20u30 treedt het Harmonieorkest onder leiding van Alex Schillings aan in de Concertafdeling (de hoogste afdeling) van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Sinds zijn aantreden in 2005, werkte dirigent Alex Schillings aan de klank en muzikaliteit van het orkest met dit concours in het achterhoofd. De concrete voorbereidingen startten meer dan een jaar geleden en sinds een maand wordt er keihard gerepeteerd. Op sommige dagen startte (groeps)repetities om 8u 's morgens; op andere dagen duurden (groeps)repetities tot na middernacht.

Om het met de woorden van één van onze muzikanten op facebook te zeggen:

"Het WMC is als topsport: je oefent elke dag steeds opnieuw en opnieuw,

je wordt gedrild, je verlegt je grenzen, je ziet af, je moet letten op je gezondheid,

om dan op één grote 4-jaarlijkse meeting in slechts enkele minuten alles te geven."

Vanavond is het dan zo ver: ons moment in Kerkrade. Duimt u met ons mee?

U kan ons concert live beluisteren via de website van L1: www.l1.nl

26 juli 2009 Harmonieorkest ontroert diep

Zondagavond 20u30 was het eindelijk zo ver. Na een bijzonder intense voorbereidingsperiode trad het Harmonieorkest voor de 5e opeenvolgende keer aan op het WMC. Voor de 2e keer in de Concertafdeling, de hoogste afdeling van het festival.

Terwijl het binnenkomende publiek genoot van enkele filmische vooruitblikken op het concert bracht een een 20-koppig team het podium in gereedheid. Stoelen, pupiters, slagwerkinstrumenten en enkele opvallende decorelementen (waaronder een gigantisch zelfportret van Pieter Bruegel) werden klaargezet zodat het orkest stipt om 20u30 kon beginnen.

De spanning was te snijden, maar vanaf de eerste noot vulden de warme klanken van het orkest onder leiding van Alex Schillings de Rodahal. Ouverture Joyeuse werd met veel bravoure uitgevoerd en verklankte als het ware het schilderij “De Boerenbruiloft” van Pieter Bruegel, dat tijdens dit openingswerk geprojecteerd werd op de grote videoschermen.

Een eerste hoogtepunt werd bereikt bij het uitvoeren van “Procession to Calvary” van de Peerse componist Kevin Houben, Dit speciaal voor het Harmonieorkest geschreven werk is gebaseerd op het schilderij “De Kruisdraging” van Bruegel. De Peerse muzikanten genoten zichtbaar van het uitvoeren van al die prachtige noten en thema’s. Van de spelende kinderen over het voelbare lijden van Christus tot en met de tocht naar de Calvarieberg. Het orkest steeg boven zichzelf uit en bracht de muziek als een boeiende en filmische soundtrack.

Daarna was het alle hens aan dek voor “Vientos”: het aartsmoeilijke plichtwerk van de Concertafdeling. Dirigent Alex Schillings en zijn muzikanten zetten een prachtige interpretatie neer waar nadien in de wandelgangen duchtig over werd gesproken.

Als slot van het optreden werd Las Hijas de Eris uitgevoerd: een indrukwekkend werk over oorlog, macht en olie. De muzikanten verdwenen in de coulissen waarna het podiumteam de stoelen herschikte.

Enkele minuten later zaten er opeens 2 harmonieorkesten op het podium. Zij zouden het in de volgende 20 minuten in een muzikale strijd tegen elkaar opnemen.

Soliste Rebecca Smith (cello) was gekleed als de Dulle Griet, Pieter Bruegels verpersoonlijking van oorlog en geweld. Tijdens het werk verschenen op de videoschermen het schilderij de Dulle Griet en foto’s van de Nederlandse oorlogsfotograaf Geert van Kesteren. Het publiek werd opgeschrikt door beeld en geluid van dictators en wereldleiders uit het verleden. Danseressen Dayna Martinez Morales en Francisca Rijken interpreteerden de tweestrijd in de wereld tijdens de laatste minuten van het werk op een eigenzinnige wijze. De slagwerkers symboliseerden de woede en strijd door in een beklijvend ritme op olievaten te slaan. Het orkest gaf alles wat het in zich had en liet zich van zijn muzikaalste kant zien.

Het was een uitvoering die vele mensen recht naar de keel greep. Na het concert bleken vele mensen in het publiek tot tranen toe beroerd te zijn.

Het Harmonieorkest nam dit jaar deel met een erg gedurfd en vernieuwend concertprogramma. De diverse kunstvormen hadden een louter ondersteunende rol en versterkten de eigenzinnige programmakeuze. Enkel daar waar deze "extra's" expliciet in de partituur vermeld stonden (zoals bv. het videofragment van dictators/wereldleiders, de explosie en het slaan op olievaten in deel 3 van Las Hijas de Eris) kwamen zij ook in het concert uitdrukkelijk naar voren. Het geheel was een echte ‘voorstelling’ die er stond.

Muzikanten en dirigent waren nadien dan ook apetrots op hun prestatie. Het totaal-concept sloeg enorm aan bij het publiek en bij de jury, die de deelname beloonde met 91,27%!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page