top of page

Huldeconcert 2005

5 november 2005

Muzikanten en bestuur brengen op passende wijze hulde aan Willy Fransen

Maandagavond waren Willy Fransen en zijn familie in 't Poorthuis te gast voor een speciaal Huldeconcert. Het Jeugdorkest, Harmonieorkest, bestuur en zo'n 500 gasten zorgden voor een avond boordevol muziek, herinneringen en anekdotes.

Een gedeelte van het publiek nam maandagavond in het Meesterhof plaats, waar het Jeugdorkest opgesteld stond. Een ander gedeelte van de aanwezigen vond een plaatsje in de Gildezaal voor het podium van het Harmonieorkest. De hele avond werd in beeld gebracht door een speciaal camerateam van Bruudruuster en was te volgen op een groot scherm in beide zalen

Om 19u45 werd Willy verwelkomd door 'reporter ter plaatse' Martijn Soors, het bestuur en het schepencollege. Er werd aan hem, net zoals aan alle andere bezoekers, een speciale 'Willy-krant' overhandigd met daarin reacties van muzikanten en oud-muzikanten.

Daarna was het tijd voor muziek! Het Jeugdorkest bracht onder leiding van Peter Cools fragmenten uit 'Jericho' en 'Fables & Fantasies'. Met deze werken werd het orkest dit jaar Vice-wereldkampioen op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Willy is trouwens de componist van 'Fables & Fantasies' en was ook bij de voorbereiding naar Kerkrade nauw betrokken.

Tot slot van hun optreden speelde/zong het Jeugdorkest ook nog een speciaal Huldelied:

Willy, bedankt voor al die muzikale jaren

Willy bedankt het was een pracht van een tijd

Jij leerde ons mollen, kruisen, gevoel voor ritme

maakte van ons de muzikanten die we zijn

Kerkrade was gewoon subliem, te mooi voor woorden

het stuk dat je schreef dat kreeg een plekje in ons hart

't Muziekfestival, jij was er altijd voor ons

Willy bedankt het was een pracht van een tijd!

Daarna ging het richting Gildezaal waar Willy en zijn familie een staande ovatie in ontvangst mochten nemen. Op het podium stond naast het Harmonieorkest, een talkshowdecortje opgesteld.

De muziek zou vanaf dan immers afgewisseld worden met gesprekjes over de afgelopen 35 jaar. Deze werden zo nu en dan afgewisseld met videobeelden.

Vriend en jurylid van het Europees Muziekfestival in Neerpelt Jan de Laat sprak over Willy's capaciteiten als juryvoorzitter bij het Muziekfestival. Zijn pedagogische capaciteiten zijn ook daar bijzonder nuttig voor al die buitenlandse orkesten die er passeren. Even later vertelde dirigent van het Jeugdorkest -en trouwe klant van het Muziekfestival- Peter Cools wat Willy voor hem en zijn orkest betekent. Zo speelde Willy een belangrijke rol in de aanloop van het orkest naar het WMC dit jaar en is hij zonder meer een mentor voor hem, wat betreft dirigeren.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Hilariteit alom toen Gustaaf Linsen, Jozef Dreesen en Henri Loenders oftewel Staaf vanne Lins, Jef van den Dolder en Harrie van Teng het podium betraden. Met sappige anekdotes over de beginperiode van Willy begin jaren '70 wisten ze het publiek héél erg te boeien.

Ook het Vlamo stuurde een afvaardiging om hulde te brengen aan de dirigent die de Harmonie in 35 jaar van het allerlaagste niveau naar het allerhoogste te brengen. 'Dat komt zeer, zeer zelden voor in de muziekwereld,' zo vertelde Michel Willé, voorzitter van Vlamo Limburg. Ook de heer André Corthouts, vroeger voorzitter van het Muziekverbond Limburg, beaamde dit en benadrukte de opmerkelijke weg die Willy met zijn orkest heeft afgelegd.

Tussendoor speelde het Harmonieorkest onder leiding van haar nieuwe dirigent Alex Schilings Introspection en het eerste deel uit Three Dance Episodes.

Ook Karel Schoofs, 1e hoboïst van Nationaal Orkest van België, was op deze opmerkelijke avond te gast. Hij is één van de eerste muzikanten van Willy die een professionele carrière wist uit te bouwen. Karel speelde het Concertino voor Hobo van Bellini.

Na een eerbetoon aan de vorige maand overleden componist Alfred Reed ('Praise Jerusalem!') betraden eerste schepen Sigrid Cornelissen en schepen van cultuur Marie-Louise van Houdt het podium. Zij overhandigden Willy een prachtig beeldje en bedankten hem voor de uitbouw van het muziekleven in Peer en de internationale uitstraling die Willy de harmonie en Peer bezorgde.

Tot slot van de avond spraken Tjeu Soors (bestuurslid en verantwoordelijke voor de jeugdwerking) en Steven Matheï (voorzitter) over de hoogtepunten van de harmonie de afgelopen 35 jaar: de ommezwaai in 1970, de eerste wedstrijd, de buitenlandse reizen, 150 jaar harmonie,.... En natuurlijk het Wereld Muziek Concours in Kerkrade waar Willy met zijn orkest 4 maal achter elkaar schitterende resultaten boekte en deze zomer op indrukwekkende wijze afscheid nam van zij Harmonieorkest.

Natuurlijk waren er ook de nodige geschenken: bloemen, een fotoalbum boordevol herinneringen, een nagelnieuwe fiets en.... een borstbeeld van Willy dat een plaatsje zal krijgen in de inkomhal van de harmoniezaal. "Er werd zo vaak gezegd: Willy, die verdient een standbeeld voor wat hij in Peer heeft aangericht'," zo sprak voorzitter Steven Matheï, "Daarom leek ons dit een uitstekend idee. We hopen trouwens dat Willy zichzelf nog dikwijls zal zien, wanneer hij in de toekomst de harmoniezaal betreedt...

Willy zelf nam in een geëmotioneerde toespraak afscheid en bedankte iedereen voor zo veel lof en de prachtige avond. Hij overhandigde tot slot de sleutel van de harmoniezaal aan zijn opvolger Alex Schillings.

Nadien werd aan alle aanwezigen een uitgebreide receptie aangeboden.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page