top of page

WMC 2005 Harmonieorkest

Om de 4 jaar wordt de stad Kerkrade in Nederland hèt Mekka van de internationale blaasmuziek. Dan vindt daar immers het Wereld Muziek Concours plaats: het wereldkampioenschap voor fanfares, harmonies en brassbands. Honderden orkesten nemen het er tegen elkaar op en strijden er voor de titel van Wereldkampioen.

Voor de Koninklijke Harmonie van Peer is deze wedstrijd om de vier jaar een absoluut hoogtepunt. Het Harmonieorkest neemt al sinds 1993 deel aan de wedstrijd en in 2005 ging onze vereniging voor de eerste maal in de geschiedenis van het festival met 2 orkesten naar het concours: het Jeugdorkest onder leiding van Peter Cools en het Harmonieorkest onder leiding van Willy Fransen.

De resultaten die beide orkesten behaalden, spreken tot de verbeelding. Het Jeugdorkest werd Vice-Wereldkampioen in de 3de afdeling (en dat te midden van orkesten met enkel volwassenen!).

​Het Harmonieorkest mocht zich voor de eerste maal meten met de absolute wereldtop en nam deel in de allerhoogste afdeling: de Concertafdeling. Zij behaalden er een schitterende 5de plaats met 90,90%!

Programmaboekje

Op haar concert in de Kerkraadse Rodahal toonde het Harmonieorkest zich van haar meest creatieve kant. Naast de muziek, waaraan maandenlang met zorg werd gerepeteerd, werd er tijdens het concert ook een kunstwerk geprojecteerd en ontving iedere bezoeker een unieke, kunstige, 20 kleurenpagina's tellende programmabrochure.

Voor de inhoud van de brochure werd er een beroep gedaan op een aantal opmerkelijke gastauteurs zoals Yves Leterme, Theo Kelchtermans, Jos Claessens, Willy Claes, Stijn Coninx, Piet Swerts en Fred Brouwers .

Programma Harmonieorkest (Concertafdeling)

Danse Funambulesque, Jules Strens

Variaties op een Pentatonisch Thema, Rob Goorhuis (verplicht werk)

Devil's Island, Wouter Lenaerts

Rapsodie Espagnole , Maurice Ravel

Voorbereiding Harmonieorkest

Repetitieweekend Leuven

Van vrijdag 8 april tot en met zondag 10 april trok het harmonieorkest "op retraite" naar Leuven. Er werd gerepeteerd in de befaamde concertzaal van het Lemmens Instituut. Het hele orkest bleef slapen in de Leuvense jeugdherberg "De Blauwput".

Op zaterdag kwam WMC-icoon en muzikaal adviseur Heinz Friezen langs. En op zondag kreeg het orkest bezoek van de Nederlander Rob Goorhuis, componist van het plichtwerk in concertafdeling: "Variaties op een Pentatonisch Thema".

Repetitienamiddag

Op zaterdag 7 mei werd er druk gerepeteerd in de harmoniezaal en in 't Poorthuis in Peer. Het harmonieorkest had namelijk een repetitienamiddag op het programma staan met groepsrepetities en een afsluitende tutti-repetitie.

Try-out concert

Op zondag 8 mei werd er een WMC-try-outconcert georganiseerd in het Poorthuis te Peer. 4 orkesten die in juli deelnemen aan het WMC, gaven er het beste van henzelf: het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer (3de afdeling), Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Rotem (2de afdeling), Koninklijke Sint Martinusharmonie uit Tessenderlo (2de afdeling) en het harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie van Peer (Concert afdeling).

Voorbereidingsweekend

Op 9, 10 en 11 juli was het een bijzonder druk weekend voor het harmonieorkest. Het begon vrijdag met een stevige vrijdagavondrepetitie, waarna er 2 volledige repetitiedagen en 2 concerten volgden. Op zaterdag een concert in C.C. Palethe in Overpelt, georganiseerd door en met de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel (Concertafdeling 15/07). En op zondagavond in zaal Den Tichel in Wijchmaal.

Voorbereidingsconcert

Op zondagnamiddag 17 juli was het harmonieorkest te gast in zaal Nieuwenborgh in Dilsen-Stokkem voor een voorbereidingsconcert op het komende WMC. Het wedstrijd-programma werd opgevoerd en er werd ook aandacht besteed aan de orkestopstelling.

Laatste week

Het Harmonieorkest werkte de week van 23 juli een uitgebreid repetitieschema af. Dinsdagavond werd er apart gerepeteerd met hout, koper & slagwerk, donderdag en vrijdag stond er een algemene repetitie op het programma, waar Alex Schillings advies gaf.

Repetitieweekend in Sint-Truiden

Zaterdag 23 en zondag 24 juli trok het harmonieorkest naar Sint -Truiden voor het laatste voorbereidingsweekend op het WMC. Er werd twee dagen intensief gerepeteerd aan het WMC-programma waarbij de laatste puntjes nog eens op de i werden gezet. Wouter Lenaerts en Silveer Van den Broeck gaven een heleboel muzikaal advies en de podiummeester herhaalde de laatste afspraken ivm het opkomen van het orkest nog even. Het weekend werd afgesloten met het allerlaatste WMC-voorbereidingsconcert.

Optreden Harmonieorkest

Op vrijdagavond 29 juli speelden de muzikanten van het harmonieorkest hun juryoptreden in de Roda-hal . Er werd om 18u00 verzameld aan de harmoniezaal waar al 4 bussen klaarstonden om de muzikanten en de talrijk opgekomen supporters naar Kerkrade te voeren. In Kerkrade aangekomen, werden de instrumenten uitgepakt en de kostuums aangetrokken. Na een uitgebreid stemmoment werden nog enkele moeilijke passages onder handen genomen. De spanning was inmiddels te snijden… Intussen hadden de supporters al een mooi plaatsje gevonden in de grote Roda-hal en had elke toeschouwer een exemplaar van de speciaal ontworpen programmabrochure in de handen.

Om 21u30 was het zover: de Koninklijke Harmonie van Peer, voor de laatste keer onder leiding van Willy Fransen, maakte haar opwachting op het grootste hafabra-podium ter wereld.

Een onweersbui, ettelijke liters zweet en een uur muziek later zat het optreden van het harmonieorkest erop… Er werd vol spanning uitgekeken naar de proclamatie die om 23u15 volgde. Het orkest behaalde uiteindelijk bij de eerste deelname in de concertafdeling van het WMC 90,90% en eindigde daarmee op een prachtige vijfde plaats.

Het schitterende optreden vormde tevens het afscheid van dirigent Willy Fransen die na 35 jaar (!) het dirigeerstokje doorgeeft aan Alex Schillings. Willy Fransen kreeg een overweldigende staande ovatie van het publiek en zijn muzikanten op het grootste hafabra-podium ter wereld. Een mooier afscheidscadeau was moeilijk te bedenken voor een man die best omschreven mag worden als de architect van de Koninklijke Harmonie van Peer. Hij startte 35 jaar geleden met 17 muzikanten en liet de Harmonie van Peer uitgroeien tot één van de grootste muziekverenigingen in België met 3 harmonieorkesten en zo'n 250 gepassioneerde muzikanten.

Bij terugkomst in Peer was er een emotioneel afscheidsfeest voor Willy en werd hem een originele versie van het kunstwerk overhandigd, dat speciaal voor dit wereldkampioenschap werd ontworpen. Aan de achterzijde schreef iedere muzikant een persoonlijke en pakkende boodschap. Het feest duurde daarna nog tot in de vroege uurtjes…

De dubbele deelname van de Koninklijke harmonie van Peer aan het WMC in 2005 was een unieke gebeurtenis waar men ongetwijfeld nog lang over zal praten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page