top of page

Concertreis Shanghai dag 5


De Koninklijke Harmonie van Peer trok van 2 tot en met 10 februari 2008 naar het verre oosten! Het Harmonieorkest mocht op uitnodiging van de Chinese Overheid 7 dagen doorheen de metropool Shanghai trekken.

Dag 5: 7 februari 2008

De laatste vuurwerkknallen prikkelen onze trommelvliezen, het zonnetje probeert met al haar kracht de sluier over Shanghai te verjagen. Menig KHP-er strekt zich nog eens uit, draait zich nog eens om. De start van het jaar van de rat zindert nog na. Overschakelen van kleurenpracht naar muzikale kracht is nu de opdracht.

Het hotel lijkt deze voormiddag wel op een conservatorium. In de gang hoor je, komende uit kamertjes naast elkaar, een mengelmoes van klanken. Hier een klarinet, daar een sax, voorbereiden op straks. In “meetingroom 3” op het vierde verdiep tikt de maat van het stokje van de dirigent. Groepjes muzikanten gaan af en aan. De puntjes op de i horen er vanavond te staan. Tussendoor nog een live-interview met Roos Van Acker op StuBru en dan … de bus in … op naar het Oriental Arts Centre, het Chinese vlinderpaleis.

Kolossaal rijst het omhoog, wanden van gebogen glas, een imperiaal voorfront, de muziektempel van de oostelijke wereldbol. Eénmaal binnen besef je het pas ten volle: hier gaat het gebeuren. Monden vallen open, je gezicht heeft ogen tekort. De glazen wanden torenen naar de hemel, als een vlinder die naar boven stijgt en zijn prachtige kleuren laat bewonderen. In één van de vleugels huist de “Oriental Philharmonic Hall”. Muzikanten en dirigent verkennen het prachtige parket van het podium. De machtige witte wanden met briljante akoestische panelen weerkaatsen onze klanken. Nog een namiddag repeteren en dan … hiervan gaan we dromen.

Voor en achter het podium, links en rechts, omringd door dik 1200 mensen, gaan we het beste van onszelf geven. Het orkest is in topvorm. Prachtige muziek van alle delen van de wereld vervoeren ons publiek. Tussen de Chinezen ook enkele Belgen, waaronder de Belgische Consul-Generaal te Shanghai, die ons nog met een bezoekje achter de coulissen zal vereren. Onze solisten Greet, Kurt, Joris, Pieter en Jeroen laten het beste van hun zelf zien en het hele orkest tovert prachtige klanken uit klankbekers, mondstukken en allerhande slagwerkinstrumenten. Alex vereert het publiek omhangen door rood, de Chinese kleur van geluk. Een staande ovatie is ons deel; kippenvel het logische gevolg.

Een prachtige nieuwjaarsdag …een dag om te koesteren, net zoals alle andere dagen van de afgelopen week. Tot morgen, voor weer een zinderend verslag.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page